COFFEESHOP GLORY'S
Vóór deze nikszeggende frutteltent en voederplek voor makelaars haar deuren opende -naast Le Garage in de Ruysdaelstraat- zat hier Coffeeshop de Glory’s. 
Bij binnenkomst werd je begroet door een dwelm van horecaschoonmaakmiddel, gedimd licht, schraal bier, gokautomaten en de geur van monsterlijk sterke hasj en wiet. Meteen rechts een zithoek waar je films kon kijken. 
Aan de bar een klein krantenknipsel waarin beschreven staat hoe barman Fred een agent naar eigen zeggen ‘wilde helpen’ maar dat er iets mis ging waardoor hij de diender per ongeluk in de gracht had geduwd. 
Politie en de Glory’s waren geen vrienden. Af en toe een inval. Grote auto’s, meestal Audi’s, kwamen en gingen. De eigenaar (waar later nog een Idfa docu over is gemaakt) verkocht de Glory’s aan vijf verschillende mensen voor bedragen van rond de 15.000 gulden. Hij zat al in midden Amerika voordat alle nieuwe eigenaren zich aan elkaar konden voorstellen. 
Een bezoek aan de Glory’s was nooit vervelend. Een penose probeerde wel altijd op drammerige toon mijn hond te kopen, als cadeau voor z’n vrouw. Er liep altijd een redelijk gevaarlijke kerel rond met een heel hoog piepstemmetje- strak voor je uit blijven kijken/ blackjacken/ schaken/ gokken/backgammon’n/ tafelvoetballen. ’s avonds voetbal en kickbokswedstrijden, films. Fernandez of een fluitje 2 gulden, halve liter bier 5 gulden. The Police, veel reggae. 
Jaren later, de Glory’s was inmiddels verleden tijd, werd het pand nog even door een groep krakers bezet. Precies ter hoogte van de gevel, van het naastgelegen Le Garage prijkte hun eigen naam op het pand. Ze noemden het Le Garbage.​​​​​​​
📸: Ipo Reinhold / Pictures_lost_and_found 
CAFE JAN STEEN
Welkom in café Jan Steen. Een biertje kostte hier ongeveer 75 cent. Gulden-cent. - Hoeveel euro is dat ook alweer? - Je mocht er blowen en het lag handig gesitueerd tussen een stuk of 5 middelbaren scholen in. 
Een prettig Amsterdams tafelvoetbalepicentrum dus. Bijzonder spijbelbaar en een prima laatste zetje in de rug voor als je al twijfelde of de middelbare school wel iets voor jou was. 
Je was hier altijd in goed gezelschap, het was ook een stichting voor ex-delinquenten. Wat weer veel delinquenten aantrok. 
Allemaal slim bedacht door de toenmalige eigenaren, die geregeld hard lachend het land introkken om voor een mooie overheidseuro workshops te geven over rehabilitatie en aangelegen neusbotontbrekende onderwerpen. 
Altijd even een spannend bezoekje voor leraren die het met klotsende oksels soms aandurfden hier op de gok binnen te stappen, gewapend met een strenge ‘Terug naar de les jullie!’ 
📸: Ipo Reinhold / Pictures_lost_and_found
Back to Top